"Er zijn weinig Nederlandstalige schrijvers die zo goed hun verhalen kunnen vertellen." Stephen King Fanclub

Aan het Grafisch Lyceum te Rotterdam heb ik een opleiding DTP gevolgd. Het spreekt dan ook voor zich dat er in de loop der jaren verschillende omslagen van mijn hand zijn verschenen. Iedere omslag heeft zo zijn eigen verhaal, zeker als het voor een van mijn eigen boeken is.

De Quantumdetectives

De omslag van De Quantumdetectives was een leuke uitdaging. Zoals bij iedere cover moet het nieuwsgierig maken naar het verhaal maar ook niet teveel van weggeven. Omdat het om een detective gaat die zich 15 jaar in de toekomst afspeelt, moest er ook een SF sfeertje overheen hangen.

Het verhaal begint met de vondst van een lijk op een bijzondere plek. De politie staat voor een raadsel en hoopt dat een autopsie antwoorden zal opleveren. Dat gedeelte van de omslag is duidelijk, de achtergrond… tja. Ook die heeft een hele goede reden. Het was even zoeken naar de juiste afbeelding, toen die eenmaal gevonden was, moest er nog een foto van een lijk gevonden worden. Inbreken bij het Nederlands Forensisch Instituut voor een echt lijk (we wilden zo authentiek mogelijk blijven) bleek problematischer dan verwacht en toestemming krijgen om foto’s te maken bij een echte autopsie lukte ook niet. Uiteindelijk hebben we voor ons eigen lijk gezorgd…

De rest was aan photoshop, waarna de enige resterende vraag is… wat echt is en wat niet.

Shadajaël omnibus 1

De serie Shadajaël heeft me altijd na aan het hart gelegen. Niet alleen omdat het eerste verhaal dat van mij gepubliceerd werd De Burcht van Montèz was, een kort verhaal dat in de door Suspense Publishing uitgegeven bundel Duistere Parels verscheen en waar Shadajaël voor het eerst zijn opwachting maakte, maar ook omdat één van de hoofdpersonen losjes gebaseerd is op iemand die me erg na aan het hart ligt, en dat is de excentrieke kapelaan Kalter.

Vanaf het moment dat ik besloot om na jaren de draad van Shadajaël weer op te pakken (er zaten zoveel verhalen in mijn hoofd, ze moesten eruit) had ik als omslag een ouderwetse, zwarte lijkkoets in gedachte met de slechterik, Mathhamor, op de bok, een scene uit het begin van De Doodskoets. Omdat ik altijd met foto’s als basis werk, was de eerste stap om een bruikbare foto van een lijkkoets te pakken te krijgen. Dit bleek helaas een nagenoeg onmogelijke opgave te zijn.

Na een tijdje zoeken doken er echter verschillende foto’s op die een prima basis vormden voor de cover. De koets, de mist en het grijnzende skelet, dat een verrassende overeenkomst vertoonde met Mathhamor, bleek uitstekend te werken. De cover bestaat dus om te beginnen uit verschillende lagen en na de broodnodige manipulaties met Photoshop helemaal. Het eindresultaat is een omslag die past bij een horrorboek.

Shadajaël omnibus 2

Met de tweede omnibus staan voor het eerst alle verhalen van Shadajaël in chronologische volgorde. Naast de nieuwe verhalen zijn er enkele verhalen die ooit als e-book zijn verschenen behoorlijk bewerkt voor deze uitgave. De enige die niet echt bewerkt is, is De Burcht van Montèz. Omdat dit het eerste verhaal is, voelde het gewoon niet goed om dit verregaand het herschrijven. Het klopt dus wel dat dit eerste verhaal niet het chronologische begin is.

Het eerste verhaal in deze omnibus is De Spooktrein, daar is de omslag dan ook op gebaseerd. Het basismateriaal, de ouderwetse locomotief met de coupés en de bosachtige achtergrond, zijn behoorlijk bewerkt. Zeker de trein zelf. Er moest een dreigend en spookachtig uiterlijk komen en tegelijkertijd moest de trein uit de lucht komen, verschijnend vanuit een andere dimensie. De dichte, laaghangende mist en de oplopende mist in de lucht, de originele lucht was namelijk veel te helder, completeerde het dreigende plaatje en maakte alles tot een geheel.

© Copyright - Theo Barkel